Salamura Yaprak 400 Gr - Konserve
Salamura Yaprak 400 Gr - Konserve

Salamura Yaprak 400 Gr (HTKS026)

Salamura Yaprak 400 gr

Asma yaprağı, bereket ve bolluğun simgesi olarak bilinir. Tarihi ile ak sakallı dede hikayelerinden çok daha eskidir. Frigya, Roma ve Yunan Medeniyeti’nden geçen dev bir geçmişi vardır. Birçok Yunan Tanrısı asma ile resmedilmiştir. O döneme ait sikkeler, heykeller, binalar ve seramikler asma figürünün önemine vurgu yapar. Doğuda kalan Süryaniler, Anadolu’daki Selçuklular ve Osmanlılar ise asma figürlerini daha çok bina ve seramik süslemesinde yaygın olarak kullanmıştır.

Asma yapraklarından yapılan yemekler Türk kültüründe geleneksel sofralarımızda yer buluyor. Asma yaprakların çeşitli saklama biçimleri mevcut. Doğal bir biçimde salamura yaprak, Hatice Teyze ürünleri arasında konserve olarak sizlere sunuyor.

Hatice Teyze Salamura Yaprak Doğal mı?
Hatice Teyze’nin doğal olmayan hiçbir ürünü yok. Yapraklar her seferinde özenle dalından toplanıyor. Asma yaprak içinde en ufak bir katkı maddesi bulunmuyor. Doğal salamura yaprak yapımı için Hatice Teyze’nin ekipleri, işlerini titizlikle gerçekleştiriyor.

Hatice Teyze’de Salamura Yaprak Nasıl Yapılır?
"Bir varmış bir yokmuş, yılda iki kere ilkbaharın sonlarında toplanan üzüm yaprakları varmış. Hasarlı yapraklar atılmak için kaderine bırakılırken, diğer yapraklar da salamura yapılmak için ayrılırmış. Yapraklar açık yeşil renkte ve esnek bir yapıya sahip ise Hatice Teyze salamura ailesine kabul edilirmiş. Bunun nedeni; Hatice Teyze’nin salamura yapraklarını seçerken koyu renkte olanların kart ve lezzetsiz olduğunu bilmesiymiş." diyor bir anlatıcı, Hatice Teyze için. Diğer kalan süreçleri gelin bizden dinleyin:

Salamura yaprağı Hatice Teyze ekipleri tarafından toplanırken dalların ucundan son sürgünlerinden 2-3 yaprak olacak şekilde en taze olanından seçiliyor. Üzüm yaprakları boyutlarına göre en verimlileri toplanıyor.

Seçilen yapraklar 1-2 gün boyunca gölge ve serin bir alanda bekletilerek, yumuşaması ve hafif solması sağlanıyor. Böylece yaprakların istiflenme işlemi daha da kolaylaşıyor.

Ardından konserve süreçlerinden geçiriliyor. Konserve kavanozlarına doldurulan yaprakların üstüne 1 çay kaşığı tuz serpiliyor. Kalan boşlukları kapatmak için su doldurulup, kısa bir süre bekletiliyor. Su oturduktan sonra yapraklar sıklaşınca azalan su tekrar dolduruluyor. Temiz kavanoz kapağı üzerine kapatıldıktan sonra iyice sıkıştırılıyor.

Bu uzun işlem, kavanoz kapaklarının tencerelere koyulması ile devam ediyor. Tencerelerin içine kavanozlar, var olan kavanozların boyunun yarısını, 2-3 parmak geçecek şekilde, su dolduruluyor.

Su, kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika daha kaynatmaya devam ediliyor. Ardından ateşten alınıyor. Kavanozları soğutma işleminden sonra, nemli olmayan serin bir yerde kavanoz kapakları yüzeye temas edecek biçimde ters çevrilip tüketinceye kadar saklanıyor. Hatice Teyze salamura yaprak bu şekilde tüketilmeye hazır biçimde karşınızda.
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR