Bitkilerin Birbirinden İnanılmaz Faydalarını Keşfedin

Bakim Yaglari

 

Adaçayı

 

Greek Sage Anadolu’da, Girit ile Kıbrıs’ta ve kısmen de Mora Yarımadası ve İtalya’nın güney kısımlarında yayılış göstermektedir. Yaprakları kullanılır. Halk tıbbında adaçayı XVI.yüzyıldan beri mukoza enflamasyonlarında ve diş ağrılarında gargara olarak kullanılmıştır. Bunun yanında sindirimi rahatlatıcı olarakda faydalanılmıştır. Adaçayı tüm nezle hallerinde ve boğaz ağrılarında kullanılmaktadır. Bitkisel rahatlatıcı olduğu, bakterist etkisinin olduğu, iyileştirmeyi çabuklaştırdığı Kabul görmektedir.Antiviral özelliği vardır. Adaçayında tüm bunlara ek olarak, uçucu yağının yapısında bulunan 1.8-sineol(ökaliptol) droga balgam söktürücü (ekspektoran) özelliğini vermektedir. Gargara veya ağzı yıkamak için drogun infüzyonu hazırlanır. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında kullanılır. Menapozal şikayetleri (terleme, anksiyete vb) gidermeye yardımcı olur.

 

Alıç

 

HAWTHORN Kuzey Yarım Küre’de, Asya ve Akdeniz ülkelerinde, özellikle Türkiye’de yayılış gösterir. Çiçekler ve yaprakları kullanılır. Alıç preparatları, Orta Avrupa’da özellikle Almanya, Avusturya ve İsviçre’de nüfusun da yaşlı olması nedeniyle reçete edilen bitkisel ilaçlar arasında en yaygın kullanılandır. Alıç kalp ve damar sağlığını koruyucu, tansiyon düzenleyici, kalp yetmezliğinde tedaviye yardımcı, kalp kaslarını güçlendirici ve sinirleri yatıştırıcı olarak kullanılmaktadır. Alıç ekstrelerinin, kalp damarlarını genişletici (vazodilatatör) etkisi vardır. Kalpteki dolaşımı hızlandırarak kalp kasının daha iyi oksijenlenmesini sağlar. Drogun doğrudan tansiyon üzerinde etkisi yoktur.Fakat yüksek ve düşük kan basıncını düzenleyici bir etki gösterir. Kalp ve damar sistemini koruyucu ve destekleyicidir. Kalbin daha iyi beslenmesini sağlayarak kalp kaslarını güçlendirir. Kalp kasının kasılma gücünü artırıcı etkisi olan pozitif kronotrop, bunun yanında coroner ve miyokard dolaşımı artırıcı, periferik damar direncini düşürmede etkilidir.

 

At Kuyruğu

 

COMMON HORSE TAIL Avrupa’dan japonya’ya kadar geniş bir coğrafyada yayılış gösterir. Toprak üstü kısımları kullanılır. Halk arasında böbrek ve idrar kesesi iltihaplanmalarında, iyileşmeyen ülseratif yaralarda, romatizmal hastalıklarda ve gut hastalığında, tırnakları ve saçları güçlendirmede ve astrenjan (damar büzücü) etkisi sayesinde burun kanamalarında kullanılmaktadır. Japonya’da “Sugina tea” adıyla bilinen at kuyruğu çayı, sağlık içeceği olarak bilinir ve diüretik, ateş düşürücü, öksürük kesici, antienflamatuvar olarak kullanılır. At kuyruğu bitkisinin içerisinde bulunan silisik asidin diüretik etkisi olduğu yapılan klinik çalışmalarda kanıtlanmıştır. Vücuttaki fazla ödemin atılması ve ödem oluşumunun engellenmesinde faydalıdır. Ayrıca üriner sistem iltihabı ve böbrek taşına bağlı spazmın çözülmesi ve taşın düşürülmesinde yararlı olmaktadır. At kuyruğu dejeneratif hastalıklara karşı antioksidan olarak kullanılabilir. Oral kullanımı, içeriğindeki silisyum ile cilt kırışıklıklarına, kırılgan tırnaklara ve saç kırılmalarına karşı etkilidir. Yara iyileşmesinde harici olarak kullanılır.

 

Biberiye

 

ROSEMARY Anayurdu Akdeniz havzasıdır. Bazı Avrupa ülkelerinde ve dünyanın çeşitli ülkelerinde kültürü yapılmaktadır. Yaprak kısmı kullanılır. Halk sağlığında dahili olarak, sindirim sistemi şikayetlerinde, baş ağrısı ve migrende, adet görememe durumlarında, aşırı yorgunluk, baş dönmesi ve hafıza kayıplarında kullanılmıştır.Biberiyenin içeriğindeki rosmarinik asit ile diterpen fenollerden dolayı antiviral aktivite gösterdiği kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmalar spazmolitik etkiye sahip olduğunu göstermektedir.Spazmolitik etki uçucu yağ ve bunun muhtelif bileşenlerinden ileri gelmektedir. Spazm çözücü (antispazmodik) etkisi ve yapısındaki acı maddelerden kaynaklanan, safranın daha serbestçe akışını sağlayan koleretik ve kolagog etkisi nedeniyle dahilen dispepside kullanılır. Yapraklarının sindirimi kolaylaştırıcı ve iştah açıcı etkilerinin yapısındaki acı ve aromatik maddelere bağlı olduğu Kabul edilmektedir. Haricen ise genelde lapa şeklinde uygulanarak zor iyileşen aralarda yara iyileştirici ve antiseptik olarak kullanılır. Egzama tedavisinde, ağrı kesici olarak da özellikle kas ağrılarında ve siyatikte uygulanmıştır. Dolaşım bozukluklarında, koruyucu olarak romatizmal hastalıklara uygulanır.

 

Civan Perçemi

 

YARROW Avrupa, Kafkasya, İran, Sibirya, Himalaya, Türkiye’de Kuzey ve Doğu Anadolu Çiçekli toprak üstü kısımlar kullanılır. Civanperçemi özellikle adet dönemlerinde sancı ve ağrıyı hafifletir, vücuttaki ödemin giderilmesine yardımcı olur. Bu nedenle bu dönemlerde kadınlara çay halinde kullanılması önerilmektedir. Ayrıca ateş düşürücü, terletici, idrar yolu antiseptiği, idrar artırıcı özellikleri bilimsel literatürde kayıtlıdır. Safra akışını artırır, spazmları giderir, ödem ve iltihap gidericidir. Etkisi mayıs papatyası ile benzemektedir. Safra ve karaciğerin işlevsel şikayetlerinde kullanılmaktadır.

 

Çörek Otu

 

BLACKSEED Akdenizi çevreleyen ülkeler, Hindistan, Pakistan, Arap ülkeleri Tohumları kullanılmaktadır. Çörek out asırlardan beri bilinen, İncil’de Hipokrat’ın kitaplarında da bahsi geçen Hz.Muhammed tarafından iyileştirici etkisinden dolayı önerilen ve yüzyıllardır baharat, hastalıklara care, yara iyileştirici, öksürük ve bulantı giderici, kuvvet verici, antioksidan, idrar ve süt artırıcı, iştah açıcı ve adet söktürücü, antimikrobiyal, analjezik, antienflamatuvar ve antidiyabetik etkilere sahiptir. Çörek otunun kan şekerini dengeleyerek diyabet tedavisinde yardımcı olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
 

Defne

 

LAUREL Türkiye, Akdeniz ülkeleri, Karadeniz ülkeleri, Türkistan, Orta ve Batı Avrupa, Güney ve Orta Amerika şeklinde geniş bir alana yayılmıştır. Yaprakları kullanılır. Defne yaprağı sindirimi kolaylaştırıcı, idrar sökücü, midevi ve antiseptik etkilere sahiptir.Ayrıca yağı iltihap giderici ve analjezik (ağrı kesici) olarak da kullanılmaktadır. Çok kullanılan bir baharattır. Etli yemeklere, çorbalara, patatesli yemeklere katılır. Antimikrobiyal özelliği ile birlikte böcek kovucu etkisi de vardır.

 

Dut Yaprağı

 

MULBERRY Vatanı Türkistan olan dur batıda İran, Irak, Akdeniz ülkeleri, Avrupa ve doğuda Çin’e kadar çok geniş bir alana yayılmıştır. Dut ve yaprağı Çin ve Japonya’da kan basıncını düşürmek için kullanılırdı. Yapılan araştırmalarla dut yaprağı ile hazırlanan ekstratın kolesterol üzerine faydalı olduğu ve damar sertleşmesini azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Beyaz durum yapraklarından hazırlanan çay idrarı artırır, ateşi düşürür ve ödem gidermeye yardımcı olur. Bağırsak kurtlarını düşürmek için çayı yapılır. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Çayından yemek aralarında birer bardak içilir.

 

Gingseng

 

GINSENG Doğu Asya’da Nepal ile Mançurya arasında nadiren Çin’in kuzeydoğusundaki yüksek dağların gölgesi bol orman kenarlarında yabani olarak yetişir. Kore, japonya ve Almanya’da kültürü yapılmaktadır. Ginseng, Çin’de 2000 yıldan beri cinsel gücü artırma amaçlı kullanılmaktadır. Ginseng geleneksel tıpta iştah kaybında, anksiyetede, nevraljide ve uykusuzlukta kullanılır. Çin’de ayrıca gastrik düzensizliklerde ve bulantıda da kullanımı vardır. Ayrıca Uzak doğu’da, ömrü uzattığı inancıyla kullanıldığı gibi belleği güçlendirici, kuvvet verici, ruhsal dengeyi sağlayıcı, hastalıkara karşı koruyucu bir bitki olarak faydalanılır. İçerdiği maddelerden dolayı, karbonhidrat ve yağ metabolizmasını uyardığı, karaciğer sağlığını koruduğu, stresi azalttığı ve radyoterapi tahribatını azalttığı da tespit edilen bulgular arasındadır. Aşırı stress ve yorgunluktan kaynaklanan performans düşüklüğünü giderir. Yorgunluk gibi durumlarda mental ve fiziksel kapasitenin artırılmasına yardımcı olur. Diyabetik hastalarda kan şekerinin dzenlenmesinde, ereksiyon kapasitesinin ve libidonun artırılmasına yardımcı olur. Yapılan birçok çalışma ginsengin etkisinin içerisindeki ginsenosidlere bağlı olduğunu göstermektedir. İçerisindeki ginsenosidlerin birbirinin tersi etkiler göstermesi ginsengin adaptojenik aktivetesini sağlayarak vücudun strese karşı daha dirençli olmasını ve vücut fonksiyonlarının dengelenmesini sağlar.

 

Ihlamur

 

LINDEN Kuzey yarım kürenin ılıman bölgeleri, Türkiye’de Marmara Bölgesi, Doğu Karadeniz Bölgesi, Amanos Dağları, Çanakkale ve Isparta’da yayılış gösterir. Çiçekleri kullanılır. İçeriğindeki musilajın faranjiyal mukozayı kaplama etkisinden dolayı solunum yollarının basit enflamasyonlu durumlarında, kuru öksürük ve tahriş öksürüklerini azaltmak amacıyla kullanılır.Aynı zamanda balgam söktürücü (ekspektoran) özellik de gösterir. Ateşli soğuk algınlıklarında ve enfeksiyon hastalıklarında terlemeyi artırıcı olarak kullanılır. Terlemeyi artırıcı etki sıcak su ile büyük miktarlarda alındığında ortaya çıkmaktadır. ıhlamur çiçekleri halk sağlığında idrar söktürücü olarak da kullanılmaktadır.Ihlamur çiçeklerinin uçucu yağının antispazmodik etkisi vardır. İnhalasyonu takip eden sedative etkilerden linalool, geraniol ve benzyl alkolün sorumlu olduğu belirtilmiştir. Alman E komisyonu tarafından, çiçeklerinin soğuk algınlığı ile ilişkili kuru öksürük ve bronşitteki kullanımı onaylanmıştır.


Doğal bitki özleriyle hazırladığımız yağları keşfetmek için tıkla!

 

 

Etiketler: Bakım, Bizden, Adaçayı, Isırgan Otu, Doğal Sabun, Yağlar, Uçucu Yağlar, Özel Karışım Yağlar
Nisan 23, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR