Uşak Tarhanası - 500 gr. - Tarhana
Uşak Tarhanası - 500 gr. - Tarhana

Uşak Tarhanası - 500 gr. (HTEÇ001)

Fiyat : 219,00 TL(KDV Dahil)

Uşak'ta  Fermantasyon işlemine "tarhana dökmek" denir, fermantasyon (olgunlaşma) süresi dolan tarhana hamurları el emeği ile küçük küçük parçalara ayrılıp kurumaya bırakılır. Yörük kültürünü Türkiye'nin her bölgesine yayan Hatice Teyze de geleneksel Hatice Teyze Uşak Tarhanası ile o kadim ellerin bilgeliğini sofralara getiriyor.

Ege'de doğmuş büyümüş olanlar daha iyi bilir: İklimiyle ve coğrafi özellikleriyle Uşak, tarhananın kalbinin bir başka attığı yerdir. Her haneden mis gibi tarhana kokuları yükselir, sabahın ilk ışıklarından sahur saatlerine kadar. Nineler, "çay iç damı dolaş, tarhana iç dağı dolaş" derler; onların yazı bitirip sonbahara geçilen mevsimlerde hazırladıkları mis gibi tarhanalar, sadece bir lezzet değil, aynı zamanda bir mirastır. Hatice Teyze'nin Uşak yöresinde, bütünüyle doğal ve ev yapımı malzemelerle hazırladığı Hatice Teyze Uşak Tarhanası da işte böyle bir deva. Gelenek, görenek ve bilgelik aktaran tarhana, doyumun da, sağlıklı beslenmenin de, aileyi biraraya getiren o mis sofraların da hakkını boylu boyunca veriyor.

Uşak yöresine özgü geleneksel yöntemlerle hazırlanan Hatice Teyze Uşak Tarhanası, un, kese yoğurdu, nane, soğan, domates, kırmızıbiber, tuzdan oluşan içeriğiyle tam bir toprak, güneş, el emeği buluşması. Yoğrularak hamur haline getirilen harcı, mayalanması ve kabarması için en az bir hafta bekletiliyor. Daha sonra bu harç, küçük parçalara ayrılarak %100 pamuktan üretilmiş yörük dokuması veya bez üzerinde kurumaya alınıyor. Son olarak da kuruması tamamlanan parçalar elle ovularak toz haline getiriliyor. Bir kaşık tarhanada ne var derseniz, bin şifa, bin töre var deriz. Hatice Teyze'nin tavsiyeleri: Uşak tarhanası denildiğinde ilk akla gelen elbette ki çorba. Yapımı oldukça kolay gibi görünebilir ama dikkat edilmesi gereken noktalar da var: Tarhana çorbasının ilk ve ehil kuralı, dibini tutturmamaktır. Dolayısıyla sık sık karıştırmanız gerekir. Tencere seçimi de önemli, çelik veya (varsa) bakır tencereler, ilk tercihiniz olmalı. Pek çok çorba gibi tarhana da yüksek ateşte pişmeyi sevmez. Orta ateşte, ağır ağır, karıştıra karıştıra pişirmeniz gerekir. Son olarak tıpkı domates çorbasında olduğu gibi tarhanada da tavuk suyunu mutlaka kullanmalısınız.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR